Vejce vzniká ve vaječníku nosnice, v němž se po dozrání uvolňuje žloutek, který je zachycen nálevkou vejcovodu. Během cesty vejcovodem se na něm vytvoří ostatní vrstvy tj. bílek, podskořápečná blána a nakonec skořápka.
Kvalita a celkový průběh je ovlivněn složením krmnou směsi, podmínkami chovu a zdravotním stavem.odskořápečná blána a nakonec skořápka.
Na krabičce jednoznačně sledujeme datum minimální trvanlivosti.Další povinné údaje hovoří o množství a hmotnosti vajec, kódu třídírny (je-li uveden údaj CZ, tak vejce balil český subjekt).
Správně by mělo být označeno slovy „Minimální trvanlivost do...“ s tím, že následuje den a měsíc spotřeby. Pokud je DMT 3 měsíce a méně, nemusí být uveden rok. Na obale budou uvedena dvě čísla, z nichž první znamená den a druhé měsíc.
Vedle údajů na obalu vajec je důležitý i kód na samotných vejcích, kterým musí každé vejce být označeno. Z kódu se snadno zjistí metoda chovu nosnic, země původu vejce a podle registračního čísla hospodářství (chovu) se dá identifikovat i producent vajec.