Plnohodnotná potravina
- Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek a zároveň i s vysokou stravitelností (u žloutku až 100 %). Dominantními složkami sušiny vajec jsou proteiny (bílkoviny) a lipidy (tuky).
- Klíčový význam mají především proteiny, které jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka.
- Stravitelnost vaječných proteinů je 98 - 100%.
- Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky.
- Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C.
- Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen

- Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou lipidy nacházející se ve vaječném žloutku. Jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána lékaři, je vysoký obsah cholesterolu.
- Zájem o cholesterol se datuje od konce 50.let. V této době začala rozsáhlá proticholesterolová kampaň v USA.
- Ke snížení obsahu cholesterolu ve vejcích v posledních letech přispěly nově vyšlechtěné linie nosnic, zvýšení intenzity snášky a změny v recepturách krmných směsí.
- Také nové vědecké poznatky by měly přispět k rehabilitaci vajec a varovat před jejich jednostranně negativním hodnocením. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace 1 - 2 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu.
KONZUMACE VAJEC PODPORUJE
Vaše tělo zůstane silné
Vejce dodávají vysoce kvalitní bílkovinu potřebnou k tvorbě svalstva.
Podporují činnost mozku
Vaječné žloutky jsou největším zdrojem cholinu ( vitamin B), nezbytného pro fungování mozkových buněk a nervových funkcí.
Pomáhají při výrobě energie a zajištění funkčnosti imunitního systému
Vejce obsahují riboflavin, který pomáhá při produkci energie ve všech buňkách těla. Vejce jsou bohatým zdrojem vitaminu A, vitaminu B12, a selenu, který podporuje zdravý imunitní systém.
Ovlivňují kvalitu zraku
Lutein a zeaxantin, dva z antioxidantů, které se nacházejí ve vejcích, podporují prevenci makulární degenerace, hlavní příčiny slepoty ve stáří.

Vliv na vývoj dítěte během těhotenství
Cholin přispívá k prevenci vrozených vad a podporuje vývoj dětského mozku a paměti.
Pomohou vám zhubnout a vypadat zdravě
Vejce mohou pomoci, abyste se cítili déle sytí. Studie ukázaly, že snídaně s vejci pomáhá delšímu pocitu plnosti. Vysoce kvalitní bílkoviny ve vejcích prodlouží pocit sytosti, což přispívá k udržení zdravé hmotnosti. Vejce obsahují vitamin A podporující růst, zdravou pokožku, zrak a imunitní funkce.