Drobečková navigace

Úvod > Vejce > Druhy vajec

Druhy vajec

Vejce rozlišujeme podle:

Metody chovu nosnic

KLECOVÉ CHOVY

Neobohacené klecové systémy

  • od 1.1.2012 zakázané chovy v EU
  • plocha na 1 nosnici je minimálně 550 cm2
  • výška klece nesmí být nižší než 40 cm

Obohacené klecové systémy

  • značí se předčíslím 3 v kódu na vajíčku ( vejce nosnic v klecích)
  • plocha na 1 nosnici je minimálně 750 cm2, z toho 600 cm2 je využitelných
  • v kleci musí být hnízdo, prostor pro podestýlku k hrabání a popelení
  • na 1 slepici musí být min. 15 cm hřadů
  • v kleci musí být prostředky pro zkracování drápů

Slepice

ALTERNATIVNÍ SYSTÉMY

Halové systémy s podestýlkou

  • chov na podestýlce využívá jednu podlahu
  • EU dovoluje maximálně 9 nosnic na 1 m2 užitečné plochy
  • u podestýlkového systému musí být alespoň 1/3 podlahové plochy
    pokryta podestýlkou
  • podmínka 15 cm hřadu na nosnici
  • značí se předčíslím 2 v kódu na vajíčku ( vejce nosnic v halách)

Halový systém ve voliérách

  • voliérový chov se vyznačuje množstvím hřadů a krmítek v rozdílných patrech
  •  EU dovoluje maximálně 9 nosnic na 1 m2 užitečné plochy
  • ve voliérách smí být maximálně 4 patra
  • podmínka 15 cm hřadu na nosnici
  • značí se předčíslím 2 v kódu na vajíčku ( vejce nosnic v halách)

Chov s volným výběhem

  • podmínky chovu uvnitř haly jsou shodné se systémem chovu v halách
  • volný přístup do venkovního výběhu s maximální intenzitou
    4 m2/nosnici
  • přístup do výběhu musí být během dne neomezený
  • značí se předčíslím 1 v kódu na vajíčku ( vejce nosnic ve volném výběhu)

Ekologický chov

  • podmínky chovu jsou obdobné jako u chovu s volným výběhem
  • v hale může být maximálně 6 slepic na 1m2 a výběh má intenzitu 4m2/nosnici 
  • krmení pro nosnice musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí 
  • značí se předčíslím 0 v kódu na vajíčku (ekologické zemědělství)

Velikosti vajec

Vejce se třídí podle hmotnosti:

  • XL velmi velká nad 73 g
  • L velká 63 – 73 g
  • M střední 53 – 63 g
  • S malá méně než 53 g

Vejce

Vejce rozdělujeme také na standardní a obohacená

Obohacená vejce jsou obohacená o významné nutriční složky, jsou považována za funkční potraviny:

Omega vejce

Omega vejce jsou unikátní tím, že mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin včetně polynenasycených masných kyselin s dlouhým řetězcem, které se rozlišují na dvě skupiny n-6 a n-3. N6 kyseliny nemají z výživového hlediska žádný mimořádný dopad, zato n-3 jsou důležité, mají příznivé preventivní účinky proti kardiovaskulárním a zánětlivým nemocem např. arterioskleróza, artritida… Vejce sama o sobě jsou na tyto kyseliny bohatá. Aby se projevil positivní vliv n-3 musí být poměr n-6:n-3 maximálně 3:1. Čím je poměr nižší, tím je účinek příznivější. Nejlepší je poměr 1:1. Správného poměru lze docílit speciální výživou, poměr mastných kyselin je nutné průběžně kontrolovat.

Selenová vejce

Hlavním zdrojem Selenu jsou obilniny. V České republice je půda chudá na tento minerál, proto je ta pěstovaných obilninách a populace přijímá nižší hladinu Selenu než je jeho doporučená denní dávka pro člověka. To je také důvodem, proč jsou vejce tímto minerálem obohacována. Selen je velmi účinný antioxidant proti celé řadě civilizačních chorob např. kardiovaskulárních nebo rakovině.

Cereální vejce tří zrnin

Podle legislativy musí krmná směs pro nosnice obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60% objemu krmné směsi. Nejčastější kombinace je pšenice, kukuřice, ječmen. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.

Vejce vařená barvená s trvanlivostí delší než jeden měsíc

Jsou další specialitou na českém trhu. Trvanlivost je docílena tím, že skořápka je uzavřena pryskyřicí nebo jiným přípravkem, který vejce konzervuje a chrání před proniknutím mikroorganizmů do vejce a jeho zkažení. Doma uvařená vejce vydrží v chladničce cca týden.