Vejce vzniká ve vaječníku nosnice, v němž se po dozrání uvolňuje žloutek, který je zachycen nálevkou vejcovodu. Během cesty vejcovodem se na něm vytvoří ostatní vrstvy tj. bílek, podskořápečná blána a nakonec skořápka.
Kvalita a celkový průběh je ovlivněn složením krmnou směsi, podmínkami chovu a zdravotním stavem.odskořápečná blána a nakonec skořápka.
skořápka a blána: čistá, nepoškozen
žloutek: pevný, žlutý, bez cizích tělísek
bílek: čistý, rosolovité konzistence, bez cizích látek
pach: bez cizího pachu
zárodek: nepostřehnutelný vývoj
vzduchová bublina: výška nesmí přesáhnout 6 mm
Na krabičce jednoznačně sledujeme datum minimální trvanlivosti.Další povinné údaje hovoří o množství a hmotnosti vajec, kódu třídírny (je-li uveden údaj CZ, tak vejce balil český subjekt).
Datum minimální trvanlivostiVedle údajů na obalu vajec je důležitý i kód na samotných vejcích, kterým musí každé vejce být označeno. Z kódu se snadno zjistí metoda chovu nosnic, země původu vejce a podle registračního čísla hospodářství (chovu) se dá identifikovat i producent vajec.
PŮVOD VAJEC – zjistíme podle kódu na skořápce
0 = ekologický chov
1 = vejce z volného výběhu
2 = vejce z chovu v halách ( na podestýlce)
3 = vejce z klecového chovu