Drobečková navigace

Úvod > Vejce > Základní informace

Základní informace

 

Vejce vzniká ve vaječníku nosnice, v němž se po dozrání uvolňuje žloutek, který je zachycen nálevkou vejcovodu. Během cesty vejcovodem se na něm vytvoří ostatní vrstvy tj. bílek, podskořápečná blána a nakonec skořápka.

Kvalita a celkový průběh je ovlivněn složením krmnou směsi, podmínkami chovu a zdravotním stavem.odskořápečná blána a nakonec skořápka.   

Kvalitní vejce označené třídou A:

skořápka a blána: čistá, nepoškozen
žloutek: pevný, žlutý, bez cizích tělísek
bílek: čistý, rosolovité konzistence, bez cizích látek
pach: bez cizího pachu
zárodek: nepostřehnutelný vývoj
vzduchová bublina: výška nesmí přesáhnout 6 mm

Informace na obalu:

Na krabičce jednoznačně sledujeme datum minimální trvanlivosti.Další povinné údaje hovoří o množství a hmotnosti vajec, kódu třídírny (je-li uveden údaj CZ, tak vejce balil český subjekt).

Datum minimální trvanlivosti

Správně by mělo být označeno slovy „Minimální trvanlivost do...“ s tím, že následuje den a měsíc spotřeby. Pokud je DMT 3 měsíce a méně, nemusí být uveden rok. Na obale budou uvedena dvě čísla, z nichž první znamená den a druhé měsíc.
 
 

Kód na vejci:

Vedle údajů na obalu vajec je důležitý i kód na samotných vejcích, kterým musí každé vejce být označeno. Z kódu se snadno zjistí metoda chovu nosnic, země původu vejce a podle registračního čísla hospodářství (chovu) se dá identifikovat i producent vajec.

 

PŮVOD VAJEC – zjistíme podle kódu na skořápce

 

  1.  První číslice znamená způsob chovu

              0 = ekologický chov

              1 =  vejce z volného výběhu

              2 =  vejce z chovu v halách ( na podestýlce)

              3 = vejce z klecového chovu

  1.  Země původu -  CZ ( Česko), PL ( Polsko), DE ( Německo), SK ( Slovensko) apod.

  2. Číslo hospodářstv